Case, Energie Verde, Finisaje, Proiectare, Recomandari

Acoperișuri verzi

Ce sunt acoperișurile verzi?

Acoperișurile verzi sunt suprafețe de acoperiș pe care sunt cultivate plante și vegetație. Acestea nu doar oferă un aspect plăcut, ci contribuie și la crearea unui mediu mai sănătos și mai sustenabil. Pentru a construi un acoperiș verde, se utilizează diferite straturi, inclusiv substrat, plante și sisteme de drenaj.

Tipuri de acoperișuri verzi

Există două tipuri principale de acoperișuri verzi:

 • acoperișurile verzi extinse
 • acoperișurile verzi intensive

Acoperișurile verzi extinse au un strat de substrat mai subțire și necesită plante care rezistă la condiții mai dificile, cum ar fi ierburi și ierburi suculente rezistente la secetă.
Acoperișurile verzi intensive au un strat de substrat mai gros și pot susține plante mai mari, cum ar fi arbori, arbuști și flori perene.

Beneficiile acoperișurilor verzi
Mediu înconjurător și calitatea aerului

Acoperișurile verzi au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și calității aerului. Prin absorbția dioxidului de carbon și eliberarea oxigenului, plantele de pe acoperișurile verzi contribuie la reducerea concentrației de poluanți din aer. Aceasta duce la o calitate mai bună a aerului și la creșterea biodiversității în zonele urbane.

Izolare termică și reducerea consumului de energie

Un alt beneficiu important al acoperișurilor verzi este izolarea termică. Stratul gros de vegetație și substrat acționează ca un izolant natural, reducând transferul de căldură între interiorul și exteriorul clădirii. Astfel, se reduce nevoia de încălzire sau răcire artificială, conducând la economii semnificative de energie.

Reducerea efectului de insulă urbană și gestionarea apelor pluviale

Efectul de insulă urbană este o problemă cu care se confruntă multe orașe, datorită suprafețelor impermeabile și supraîncărcării sistemelor de canalizare în timpul ploilor intense.
Acoperișurile verzi ajută la reducerea acestui efect prin absorbția și reținerea apei de ploaie. Astfel, acestea contribuie la o mai bună gestionare a apelor pluviale și la prevenirea inundațiilor.

Estetică și îmbunătățirea calității vieții

Acoperișurile verzi adaugă o notă de frumusețe și verde în peisajul urban. Acestea pot fi un cadru plin de viață pentru plante și flori colorate, creând un mediu estetic și plăcut. De asemenea, acoperișurile verzi oferă un spațiu adițional pentru recreere și relaxare, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții în orașe.

Criterii de selecție a plantelor pentru acoperișurile verzi

Atunci când alegem plantele potrivite pentru un acoperiș verde, este important să luăm în considerare mai mulți factori:

 • rezistența la condiții climatice dificile,
 • toleranța la secetă,
 • înălțimea maximă a plantelor și
 • durata de viață a acestora.

De asemenea, este important să se evalueze cerințele de întreținere și nevoile de irigare ale plantelor.

Etapele construirii unui acoperiș verde

Construirea unui acoperiș verde implică mai multe etape esențiale pentru a asigura durabilitatea și succesul acestuia.

Efectuarea analizei structurii existente și a suportului

Înainte de a începe construcția acoperișului verde, este important să se evalueze structura existentă a clădirii și suportul acoperișului. Acest lucru va asigura că acoperișul verde nu va afecta integritatea clădirii și că suportul este suficient de robust pentru a susține stratul de substrat și plantele.

Impermeabilizarea acoperișului și adăugarea stratului de drenaj

După evaluarea și pregătirea suportului, următorul pas constă în impermeabilizarea acoperișului. Acest lucru ajută la prevenirea infiltrării apei în structura clădirii. După impermeabilizare, se adaugă un strat de drenaj pentru a asigura scurgerea adecvată a apei de ploaie.

Adăugarea substratului și a plantelor

După instalarea stratului de drenaj, se adaugă stratul de pământ. Acesta oferă nutrienți esențiali plantelor și asigură o bună ancorare a rădăcinilor. Apoi, se plantează vegetația selectată cu grijă, luând în considerare cerințele individuale ale acestora și asigurând o distribuție uniformă pe întreg acoperișul.

Îngrijirea și întreținerea acoperișului verde

După finalizarea construcției acoperișului verde, este important să se acorde o atenție adecvată întreținerii acestuia. Acest lucru include:

 • udarea regulată,
 • fertilizarea și
 • îndepărtarea buruienilor, a plantelor uscate

De asemenea, se recomandă monitorizarea atentă a sănătății plantelor și a eventualelor probleme care pot apărea.

Exemple de proiecte de acoperișuri verzi de succes

În ultimii ani, au fost dezvoltate numeroase proiecte de acoperișuri verzi de succes în România. De la clădiri de birouri și centre comerciale până la instituții publice și locuințe particulare, acoperișurile verzi au devenit o componentă importantă a planificării urbane sustenabile.
Un exemplu notabil este acoperișul verde al clădirii Primăriei orașului Cluj-Napoca. Acest proiect a transformat acoperișul într-un spațiu verde, cu ierburi și flori colorate, oferind un loc de relaxare pentru localnici și îmbunătățind aspectul estetic al clădirii.

Utimele proiecte

Întrebări frecvente

1. Care sunt cele mai potrivite plante pentru un acoperiș verde?

Pentru un acoperiș verde, plantele rezistente la vânt, uscăciune și schimbări de temperatură sunt ideale. Plantele suculente, ierburile sau plantele perene rezistente sunt opțiuni bune. Printre acestea se numără sedum-ul, sempervivum-ul, iasomia, lavanda sau ierburi cum ar fi cimbru sau rozmarinul. Totuși, este important să alegi plante care se potrivesc cu condițiile specifice ale climei și structurii acoperișului tău.

2. Care sunt avantajele acoperișurilor verzi extinse față de cele intensive?

Acoperișurile verzi intensive implică un strat mai gros de sol și permit creșterea unei varietăți mai mari de plante, inclusiv arbori și ierburi mai înalte. Pe de altă parte, acoperișurile verzi extinse au un strat mai subțire de sol și sunt mai ușor de întreținut. Avantajele acoperișurilor verzi extinse includ greutate redusă, costuri de întreținere mai mici și adaptabilitate la structuri mai fragile sau mai puțin rezistente. De asemenea, ele pot fi mai potrivite pentru locații unde accesul este limitat sau pentru acoperișurile care nu pot susține o greutate mare.

3. Este nevoie de permisiuni speciale pentru construirea unui acoperiș verde?

Da, în multe locuri, construirea unui acoperiș verde necesită anumite permisiuni și aprobări. Este important să verifici regulamentele locale și să obții permisele necesare de la autoritățile locale sau de la organizațiile responsabile pentru reglementările privind construcțiile. Unele dintre acestea pot include aprobări pentru structura acoperișului, impermeabilizare, sisteme de drenaj sau siguranța construcției pentru a se asigura că acoperișul verde este instalat corect și în conformitate cu standardele locale.

4. Ce costuri sunt asociate cu construcția unui acoperiș verde?

Costurile pentru construirea unui acoperiș verde pot varia considerabil în funcție de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea acoperișului, tipul de plante selectate, complexitatea proiectului și costurile de muncă locale.
Aceste costuri includ materialele necesare pentru impermeabilizare, stratul de sol, plantele sau vegetația aleasă, sistemele de drenaj, instalarea și mâna de lucru. În general, acoperișurile verzi extinse sunt mai puțin costisitoare decât cele intensive, datorită stratului mai subțire de sol și necesității de plante mai puține.
Este important să iei în considerare și costurile pe termen lung, cum ar fi economiile realizate în ceea ce privește factura la energie (deoarece acoperișurile verzi pot ajuta la izolarea termică a clădirii), costurile reduse de întreținere și beneficiile ecologice pe care le aduce un acoperiș verde.

5. Cum pot beneficia de un acoperiș verde în propriul meu locuință?

 • Un acoperiș verde poate aduce numeroase beneficii unei locuințe, inclusiv:

1. Izolație termică: Poate ajuta la menținerea temperaturii interioare constante, reducând astfel costurile de încălzire și răcire.
2. Absorbție a apei: Reducerea scurgerilor și preluarea apei de ploaie poate ajuta la prevenirea inundațiilor și la gestionarea eficientă a apei de ploaie.
3. Îmbunătățirea calității aerului: Plantele absorb dioxidul de carbon și pot filtra poluanții atmosferici, îmbunătățind astfel calitatea aerului.
4. Spațiu verde: Poți crea un spațiu plăcut, unde poți cultiva flori, plante sau chiar legume și ierburi pentru uz personal.

 • Pentru a beneficia de un acoperiș verde în propria locuință, poți:

1. Consultă un specialist: Caută consultanță de la un specialist în acoperișuri verzi pentru a evalua fezabilitatea și costurile asociate instalării unui acoperiș verde.
2. Planificare și implementare: Alege plantele potrivite și tehnologia de instalare adecvată pentru acoperișul tău.
3. Întreținere regulată: Asigură-te că acoperișul verde este întreținut corespunzător pentru a menține sănătatea plantelor și eficiența acoperișului în ansamblu.

Ține cont că implementarea unui acoperiș verde necesită investiții inițiale și o grijă continuă, dar beneficiile pe termen lung pot fi semnificative.

Acoperișurile verzi reprezintă o soluție inovativă și sustenabilă pentru clădiri și mediu. Acestea aduc numeroase beneficii, inclusiv îmbunătățirea calității aerului, izolare termică, gestionarea apelor pluviale și crearea unui mediu estetic și plăcut. Construirea și întreținerea acoperișurilor verzi necesită atenție și expertiză, dar rezultatele sunt remarcabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *