Ce este un arhitect ?  Este o intrebare des intalnita in randul oamenilor. Arhitectul este persoana care planifică, proiectează și revizuiește construcția clădirilor, precum case, complexe de apartamente, clădiri de birouri, centre comerciale, fabrici, etc.

Ce este un arhitect ? A practica arhitectură înseamnă să asiguri o bună relație între aspectul clădirilor și spațiul ce le înconjoară, ținând cont de dorințele si nevoile fiecărui client; înseamnă să acorzi atenție esteticii clădirii și ,concomitent, structurii acesteia care trebuie să fie funcțională, sigură, economică și să se potrivească nevoilor celor ce o vor folosi.

Un arhitect nu este cel care știe doar să schițeze planurile unei clădiri. Este cel care are viziunea și disciplina necesară pentru a găsi soluția optimă fiecărei probleme. Astfel fiecare proiect poate fi adus în stadiul dorit.

Arhitectura este domeniul în care arta, creativitatea și simțul estetic se întâlnesc cu știința exactă. Arhitectul este persoana care reușește să le îmbine armonios pentru a transpune viziunea clientului său în realitate într-o manieră pragmatică.

Ce este un arhitect ? :

“Arhitectura corpului, cu sensuri încifrate în carne, limfă și sânge, într-un spațiu claustrant al îndoielilor zilnice și al împărtășaniilor incerte.”

Iulian Boldea

“Arhitectura este sculptura locuită.”

 Constantin Brâncuși 

“Arhitectura este alfabetul giganților; este cel mai mare set de simboluri realizate vreodată pentru a întâlni privirile oamenilor.”

Gilbert Keith Chesterton

AVANTAJE:

  • Este o profesie interesantă şi creativă. Căpătând experienţă, arhitecţii se implică mai mult în munca de proiectare decât în cea tehnică;
  • Arhitectura nu este o carieră plictisitoare. Exista o multitudine de sarcini pe care un arhitect trebuie să le îndeplinnească: întâlniri cu clienţii, cu contractanţii, desenarea planurilor, vizite pe şantier pentru a se asigura că structurile sunt construite conform planurilor lor etc.
  • Majoritatea arhitecților nu profesează pentru bani, ci pentru că au o pasiune pentru munca pe care o fac. Această pasiune face ca toate eforturile depuse să merite;
  • Profesia de arhitect, încă din cele mai îndepărtate vremuri, este una dintre cele mai respectabile în societate.

DEZAVANTAJE:

  • Procesul de a deveni arhitect este lung, competitiv și scump;
  • Salariile de început ale arhitecților sunt considerate a fi sub medie, comparativ cu alte cariere profesionale cu cerințe asemănătoare (medicină, drept)
  • Arhitecții trebuie să aibă multe asigurări pentru a se proteja în caz că proiectele nu se încadrează în cerințele clientului său sau întâlnesc probleme în viitor
  • Arhitecții au o responsabilitate foarte mare. Trebuie să fie capabili să rezolve problemele deja existente, dar și să anticipeze viitoarele impedimente și să calculeze cu mare acuratețe fiecare detaliu;