Etapele dupa obtinerea autorizatiei de construire , care pana in acest moment a fost o treaba usoara, acum este momentul de punere in executie a proiectului de arhitectura, structura, instalatii.

Etapele dupa obtinerea autorizatiei de construire:

Dupa eliberearea Autorizatiei de Construire, trebuie anuntate lucrarile de incepere in maxim 12 luni de la data zz.ll.aaaa , altfel autorizatia nu mai este valabila.

 • Prelungirea Autorizatiei de Construire se face o sigura data cu 15 zile lucratoare, inainte de a expira, cu 12 luni maxim
 
 1. Anuntul de incepere lucrari se face cu 10 zile inainte de data inceperii lucrarilor de construire la Primaria care a emis autorizatia si Inspectoratul de Stat in Constructii.

  • Primaria care a emis Autorizatia de Construire nu mai perce taxe
  • Inspectoratul de Stat in Constructii are o taxa de 0.6 % (0.5%+0.1%) din voloarea autorizatiei de construire , aceasta valoare se poate platii in felul urmator:
  • La anuntul de incepere a lucrarii 0.35% din valoarea lucrarii. Adica 1/2 din 0.5% plus 0.1%
  • La finalizarea lucrarii se va plati diferenta 0.25%, adica 1/2 din 0.5%

  Cand se face anuntul de incepere lucrari la Inspectoratul de Stat in Constructii trebuie sa stiti daca lucrarea se face in regie proprie sau aveti o firma care se ocupa, trebuie sa aveti un RTE ( responsabil tehnic cu executie) si un Diriginte de Santier . Trebuie stabilit de la bun inceput care face cartea tehnica a executiei, cu aceasta carte tehnica se va face receptia constructiei.

 2. Trebuie sa faceti pancarta cu SANTIER IN LUCRU, acestea au o dimensiune de 90 cm x 60 cm, unde sunt specificate urmatoarele

  • Denumire si adresa obiectivului
  • Beneficiar
  • Proiectant general
  • Proiectant structura
  • Constructor
  • Autorizatia de construire/desfintare numar
  • Emisa de Primaria ….
  • Termenul de executie prevazut in autorizatie
  • Data inceperii executiei lucrarilor
  • Data finalizarii lucrarilor de executie
 3. Inainte sa incepeti toate demersurile pentru constructie, verificati din nou avizele ca sa nu aveti o surpriza, sa treaca un fir de curent sau o conducta de apa si sa fiti obligat sa anuntati inceperea lucrarilor acolo
 4. Daca sunteti situati pe o zona de necropola nu uitati sa anuntati muzeul pentru cercetarea arheologica sau supravegherea conform Avizului de la Muzeu sau Avizul de la Cultura.
  Supraveghere – acestia trebuie anuntati cu 10 zile inainte de a incepe constructia pentru supraveghere.
  Cercetare arheologica – trebuie anuntat si va programeaza cand vine pe teren un arheolog. Conform contractului de cercetare, trebuie sa aveti pe santier x muncitori, un buldoexcavator fara zimti.
 5. Trebuie sa luati legatura cu un cadastristi si sa anuntati arhitectul sa trimita in format electronic planul de situatie. Arhitectul trimite planul de situatie in format electronic, aici sunt axele structurii, amplasamentul exact.
 6. Dupa trasarea cadastrictului, incep sa se faca santurile pentru fundatie
 7. Turnarea unui strat subtire de beton, numit si strat de egalizare
 8. Punerea in opera a fierului dat de proiectatul de structura la nivelul fundatiei
 9. Urmeaza turnarea betonului pe partea de fundatie. Inainte de turnare este foarte importanta vremea, iar in timpul turnarii sa nu uitati sa luati probele de beton din cifa. Acestea sunt necesare la cartea tehnica a constructiei
 10. Urmeaza cofrarea si punerea in ofera a ferului de la nivelul subsolului sau peretii de la nivelul fundatiei.
 11. Inainte de turnare verificati vremea si nu uitati sa luati probele de beton din cifa. Acest lucru trebuie sa tineti cont la fiecare turnare.
 12. Decofrarea peretilor la nivelul fundatiei se pot face urmatoarea zi
 13. Umplerea casetelor cu pamant galben. Nu folositi pamant negru, pamantul negru este doar vegetal. Acesta se pune in straturi de cate 30 cm si se bate bine cu maiul pentru compactare.
 14. Nu uitati sa vorbiti vorbiti cu cei de la instalatii sanitare sa pregateasca conductele de scurgere si alimentare cu apa a viitorului imobil
 15. Instalatiile electrice sa va faca priza de pamant de la nivelul fundatiei.
 16.