Legislatie, Proiectare

Studiu de Insorire: Ce Trebuie sa Stii

STUDIU DE INSORIRE 06

Cele mai recente statistici privind impactul construcțiilor asupra mediului

În contextul urbanizării rapide și a creșterii populației în zonele metropolitane, normele urbanistice au devenit din ce în ce mai stricte. La nivelul capitalei și al localităților învecinate, acestea sunt atât de „la limită” încât generează diverse probleme. Clădirile contribuie la umbrire, emisiile de carbon și consumul de energie. Ele sunt responsabile pentru peste 36% din emisiile de carbon și pentru 40% din consumul total de energie. Pe lângă acestea, clădirile afectează calitatea aerului, solului și apei, de-a lungul întregului lor ciclu de viață, de la extracția materialelor și până la construcție și operare.

Unul dintre principalele efecte negative este deficiența în ceea ce privește însorirea proprietăților învecinate și chiar a propriului teren.

STUDIU DE INSORIRE 05

Importanța unui studiu de însorire

Scopul unui studiu de însorire poate varia, de la utilizarea în instanță într-un litigiu cu vecinul, până la evaluarea condițiilor înainte de achiziționarea unei proprietăți sau planificarea unei noi construcții. Deseori, studiul de însorire este solicitat de către primăria localității prin certificatul de urbanism pentru asigurarea gradului de însorire a locuințelor. Acest studiu este o condiție esențială pentru obținerea autorizației de construire.

  • Cadrul legal pentru întocmirea studiului de însorire

    Cadrul legal pentru întocmirea acestui studiu este stabilit de Ordinul Ministrului Sănătății nr. 119/2014. Acesta aprobă normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, stipulând că orice construcție trebuie să beneficieze de lumină naturală directă pentru cel puțin o oră și jumătate pe zi.

    Ce analizează studiul de însorire?

    Studiul de însorire analizează situațiile de însorire și umbrire în toate cele patru anotimpuri, la ora 12, corespunzând astfel zilelor de solstițiu și echinocțiu (21 martie – echinocțiul de primăvară, 23 septembrie – echinocțiul de toamnă, 21 iunie – solstițiul de vară și 22 decembrie – solstițiul de iarnă). Aceste analize sunt realizate pe baza unor diagrame și planuri specifice pentru fiecare dintre cele patru situații, pentru a evita umbrirea prelungită a construcțiilor existente sau viitoare.

    Ce prevede legea în România?

    Ordinul Ministrului Sănătății nr. 119/2014 și Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, includ dispoziții privind asigurarea gradului de însorire, atât pentru locuințele din noile construcții, cât și pentru cele învecinate. Conform acestor norme, amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie să asigure însorirea acestora pentru minimum o oră și jumătate la solstițiul de iarnă.

    Cine întocmește studiul de însorire?

    Studiul de însorire trebuie întocmit de către un specialist cu drept de semnătură în domeniu, cel puțin un arhitect, și verificat de un verificator de proiecte atestat de MDRAP (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice), conform prevederilor legale pentru cerința de calitate în construcții „D”.

Concluzie

Respectarea normelor de însorire este esențială pentru a asigura un mediu sănătos și confortabil de viață. Prin realizarea unui studiu de însorire corespunzător, proprietarii și constructorii pot evita litigii și pot contribui la dezvoltarea durabilă a orașelor noastre.

Proiectele noastre

Întrebări frecvente

  1. Ce este un studiu de însorire? Studiul de însorire este o analiză care evaluează expunerea la lumină naturală a unei construcții și impactul acesteia asupra proprietăților învecinate.
  2. De ce este necesar un studiu de însorire? Este necesar pentru a asigura confortul locatarilor, pentru respectarea normelor de igienă și sănătate publică și pentru obținerea autorizațiilor de construire.
  3. Cine poate întocmi un studiu de însorire? Studiul poate fi întocmit de un specialist cu drept de semnătură, de regulă un arhitect, și verificat de un verificator de proiecte atestat de MDRAP.
  4. Ce se analizează în cadrul unui studiu de însorire? Se analizează situațiile de însorire și umbrire în toate cele patru anotimpuri, la orele solstițiilor și echinocțiilor.
  5. Care sunt reglementările legale privind însorirea? Ordinul Ministrului Sănătății nr. 119/2014 stipulează că orice construcție trebuie să beneficieze de cel puțin o oră și jumătate de lumină naturală directă pe zi.
Contact Portofoliu

Contacteaza Echipa Kapal Proiect

Ne puteti trimite un mesaj in formularul de mai jos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *