Finisaje, Proiectare

Terasă sau Șarpantă: O recomandare ideală pentru case

Când vine vorba de construirea unei case, acoperișul este una dintre cele mai importante componente. Alegerea corectă a sistemului de acoperire poate influența aspectul și funcționalitatea clădirii. Terasa și șarpanta sunt două opțiuni populare, fiecare având caracteristici distincte.

Ce este o terasă și o șarpantă

Înainte de a discuta avantajele și dezavantajele acestor opțiuni, să clarificăm ce sunt terasa și șarpanta:

 • Terasa: o formă simplă de acoperiș, care constă într-o învelitoare plată sau ușor înclinată. Poate fi construită din diferite materiale, cum ar fi: betonul, lemnul sau chiar și materiale compozite.
 • Șarpanta: un sistem mai complex, care implică utilizarea unor elemente structurale, cum ar fi grinzi, console și planșee. Șarpanta este realizată de obicei din lemn sau metal și oferă o formă mai tradițională acoperișului.
Avantajele și dezavantajele terasei
Avantajele terasei
 • Versatilitate: Terasa poate fi utilizată ca spațiu exterior suplimentar pentru relaxare, petreceri sau grădinărit. Poate fi amenajată în diferite moduri și oferă o zonă de socializare în aer liber.
 • Ușor de întreținut: Comparativ cu o șarpantă, terasa necesită mai puțină întreținere. Nu sunt necesare lucrări periodice de reparații sau înlocuire a elementelor structurale.
 • Costuri mai mici: Construirea unei terase poate fi mai puțin costisitoare decât o șarpantă, deoarece necesită mai puține materiale și lucrări de construcție complexe.
Dezavantajele terasei
 • Limitări de izolare: O terasă poate fi mai expusă la schimbările de temperatură și umiditate, ceea ce poate duce la o izolare termică și fonică mai slabă comparativ cu o șarpantă.
 • Durata de viață mai scurtă: Materialele utilizate pentru a construi o terasă pot avea o durată de viață mai mică decât cele utilizate în cazul unei șarpante. Este posibil să fie nevoie de înlocuiri sau reparații mai frecvente în timp.
Avantajele și dezavantajele șarpantei
Avantajele șarpantei
 • Izolare superioară: Datorită formei și structurii sale, șarpanta oferă o izolare termică și fonică mai bună comparativ cu o terasă.
 • Durabilitate: Materialele utilizate în construcția șarpantei, cum ar fi lemnul masiv sau metalul, sunt cunoscute pentru durabilitatea lor. O șarpantă bine întreținută poate rezista mulți ani.
 • Aspect tradițional: Pentru cei care apreciază un aspect mai clasic și tradițional, șarpanta oferă o soluție estetică și autentică pentru acoperișul casei.
Dezavantajele șarpantei
 • Costuri mai mari: Construirea unei șarpante poate fi mai costisitoare comparativ cu o terasă, deoarece implică utilizarea unor materiale mai scumpe și lucrări complexe de construcție.
 • Necesită întreținere periodică: Elementele structurale ale unei șarpante pot necesita verificări și reparații periodice pentru a se asigura integritatea și siguranța acoperișului.
Care este alegerea ideală pentru case?

Alegerea între terasă și șarpantă depinde de mai mulți factori. Iată câteva aspecte de luat în considerare:

Aspecte de luat în considerare
 • Utilizarea dorită: Dacă doriți să aveți un spațiu exterior suplimentar pentru activități specifice, precum petreceri sau grădinărit, o terasă poate fi opțiunea ideală. Dacă căutați un aspect mai tradițional și o izolare superioară, o șarpantă ar putea fi mai potrivită.
 • Buget: Dacă aveți un buget limitat, o terasă poate fi o opțiune mai economică. Dacă sunteți pregătit să investiți mai mult în aspect și durabilitate, o șarpantă ar putea fi o alegere potrivită.
 • Planurile viitoare: Dacă intenționați să extindeți casa în viitor sau să adăugați etaje suplimentare, o șarpantă poate oferi flexibilitate și opțiuni mai largi pentru modificări ulterioare.
Tendințe actuale

În prezent, există o tendință către terase, în special în zonele urbane și în casele moderne. Terasa oferă un spațiu exterior relaxant și se integrează bine cu designul contemporan al unei case. Pe de altă parte, în zonele rurale sau în casele cu un aspect tradițional, șarpanta rămâne preferată pentru aspectul său clasic.

Utimele proiecte

Întrebări frecvente

1. Care este durata de viață medie a unei terase?
Durata de viață a unei terase poate varia în funcție de materialele utilizate, calitatea construcției și întreținerea periodică. În medie, o terasă bine întreținută poate rezista între 15 și 25 de ani.
2. Poate o terasă fi acoperită ulterior cu o șarpantă?
Da, în unele cazuri, o terasă poate fi acoperită ulterior cu o șarpantă, dacă structura permit. Este important să consultați un specialist în construcții pentru a evalua fezabilitatea și costurile implicate.
3. Care sunt costurile de întreținere pentru o șarpantă?
Costurile de întreținere pentru o șarpantă pot varia în funcție de elementele structurale utilizate și materialele de învelitoare. În general, este recomandat să se efectueze verificări și lucrări de întreținere la intervale regulate pentru a preveni problemele și pentru a menține siguranța acoperișului.
4. Ce se întâmplă dacă o terasă prezintă scurgeri de apă?
Scurgerile de apă pot fi o problemă în cazul teraselor cu înclinație insuficientă sau cu probleme de impermeabilizare. Este important să se identifice sursa scurgerii și să se efectueze reparațiile necesare cât mai curând posibil pentru a preveni deteriorarea structurii și a materialelor de construcție.
5. Este necesară obținerea unor autorizații de construcție pentru o terasă sau o șarpantă?
În general, este recomandat să verificați regulamentele locale în legătură cu construirea teraselor și a șarpantelor. În unele cazuri, poate fi necesară obținerea unor autorizații de construcție sau respectarea anumitor cerințe structurale pentru a se conforma normelor de construcție locale.

Atunci când alegeți între terasă și șarpantă pentru casa dvs., trebuie să luați în considerare nevoile și preferințele dumneavoastră, precum și aspectele bugetare. Terasa oferă mai multă versatilitate și costuri mai mici, în timp ce șarpanta oferă o izolare mai bună și o durabilitate superioară. Știind aceste aspecte, puteți face alegerea ideală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *