Finisaje, Proiectare

Tipuri de sticlă pentru ferestre

1. Sticlă simplă

Sticla simplă este cel mai uzual tip de sticlă utilizat în ferestre. Este compusă dintr-un singur strat de sticlă și nu are proprietăți speciale în ceea ce privește izolația termică sau fonică.

 • Avantaje și dezavantaje: avantajele sticlei simple includ costul redus și ușurința în înlocuirea în caz de spargere. Cu toate acestea, dezavantajele includ o performanță scăzută în ceea ce privește izolația termică și fonică, ceea ce duce la pierderi de energie și zgomot exterior.
2. Sticlă termoizolantă

Sticla termoizolantă, cunoscută și sub denumirea de sticlă dublă sau triplă, este formată din două sau trei straturi de sticlă separate printr-un intermediar izolant. Acest intermediar poate fi argon sau krypton, iar acest tip de sticlă este proiectat pentru a oferi o izolație termică superioară.

 • Avantaje și dezavantaje: avantajele sticlei termoizolante includ o mai bună izolație termică, ceea ce duce la economii de energie și o mai mare confort termic în casă. De asemenea, oferă o izolație fonică mai bună decât sticla simplă. Dezavantajele includ costuri mai ridicate și posibilitatea apariției condensului între straturile de sticlă în cazul unei deteriorări a etanșeității.
3. Sticlă securizată

Sticla securizată, cunoscută și sub denumirea de sticlă securizată sau sticlă laminată, este proiectată pentru a fi mai rezistentă decât sticla simplă în caz de spargere. Aceasta este formată din două sau mai multe straturi de sticlă, lipite împreună cu un strat intermediar transparent, de obicei din plastic.

 • Avantaje și dezavantaje: avantajele sticlei securizate includ siguranța crescută, deoarece în caz de spargere, sticla rămâne lipită de stratul intermediar, evitând fragmentarea periculoasă a sticlei. De asemenea, oferă o bună izolație fonică. Dezavantajele includ costuri mai ridicate și o ușoară scădere a transparenței în comparație cu sticla simplă.
4. Sticlă fumurie

Sticla fumurie este un tip de sticlă colorată, cunoscută și sub denumirea de sticlă neagră. Aceasta este proiectată pentru a filtra o parte din lumina solară și pentru a crea o atmosferă mai intimă în interiorul casei.

 • Avantaje și dezavantaje: avantajele sticlei fumurii includ protecția solară și reducerea radiațiilor UV, care pot decolora mobilierul și pot dauna pielii. De asemenea, oferă intimitate și are efecte estetice. Dezavantajele includ o ușoară reducere a luminii naturale din interior și costuri mai ridicate decât sticla simplă.

Utimele proiecte

Întrebări frecvente

1. Care este cea mai bună sticlă pentru izolație termică?
Există mai multe opțiuni bune pentru izolație termică, iar alegerea depinde de nevoile specifice ale locuinței sau clădirii. Unele opțiuni populare includ izolația din spumă poliuretanică, vată minerală, spumă expandată de polistiren (EPS) sau vată de sticlă. Fiecare are avantaje și dezavantaje, iar consultarea unui specialist în construcții poate fi utilă pentru a decide care este cea mai potrivită pentru situația ta

2. Cum pot să îmbunătățesc izolația fonică a ferestrelor?
Există câteva modalități de a îmbunătăți izolația fonică a ferestrelor:

 • Bureții fonoabsorbți: Poți adăuga bureți fonoabsorbți în jurul ferestrelor pentru a absorbi zgomotele exterioare.
 • Sticlă termoizolantă: Optează pentru geamuri termoizolante sau duble, care pot reduce zgomotele exterioare.
 • Cortine grele sau perdele: Utilizarea cortinelor groase sau perdelelor duble poate ajuta la absorbția zgomotelor și la izolarea fonică.
 • Plăci speciale de izolare fonică: Există plăci speciale de izolare fonică disponibile pentru ferestre, care pot fi instalate pentru a reduce sunetele exterioare.
 • Etanșarea spațiilor: Asigură-te că ferestrele sunt bine etanșate pentru a reduce intrarea zgomotelor.
 • Obloane sau jaluzele: Montarea obloanelor sau a jaluzelelor poate ajuta la reducerea sunetelor exterioare.

Combinația unor astfel de soluții poate contribui semnificativ la îmbunătățirea izolației fonică a ferestrelor tale.

3. Ce avantaje oferă sticla securizată față de sticla simplă?
Sticla securizată oferă mai multe avantaje în comparație cu sticla simplă:

 • Siguranță îmbunătățită: Sticla securizată este mult mai rezistentă decât sticla obișnuită. În cazul în care se sparge, se va fragmenta în bucăți mici și rotunde, minimizând riscul de rănire.
 • Rezistență la impact: Este mai rezistentă la lovituri și impacturi, făcând-o o opțiune mai sigură în zonele unde există riscul de accidente sau lovituri.
 • Securitate sporită: Datorită rezistenței sporite, sticla securizată poate fi utilizată pentru a întări securitatea în locuri vulnerabile, cum ar fi ferestrele și ușile.
 • Utilizare în aplicații diverse: Este ideală pentru diverse aplicații, inclusiv ferestre, uși de sticlă, balustrade, blaturi sau diverse proiecte de design interior.
 • Respinge incendiile: Unele tipuri de sticlă securizată sunt rezistente la căldură și pot contribui la încetinirea sau prevenirea răspândirii incendiilor.

Aceste avantaje fac din sticla securizată o opțiune preferată în multe situații unde siguranța și rezistența sunt prioritare.

4. Ce înseamnă sticlă laminată?
Sticla laminată este un tip special de sticlă formată din două sau mai multe foi de sticlă, între care este plasat un strat de folie polimerică, adesea din polivinil butiral (PVB) sau rășini speciale. Aceste foi de sticlă și stratul intermediar sunt supuse unui proces de presare și încălzire pentru a crea o legătură fermă între ele.
Prin acest proces, sticla laminată devine mult mai rezistentă și mai sigură decât sticla obișnuită în cazul în care se sparge. Atunci când este lovită sau spartă, sticla laminată rămâne aderentă stratului intermediar, astfel încât bucățile să rămână lipite de folie, reducând riscul de rănire.
Sticla laminată este utilizată în aplicații precum geamuri de mașini, ferestre de siguranță, uși de sticlă, balustrade și alte structuri unde siguranța este o preocupare majoră. De asemenea, oferă proprietăți suplimentare, cum ar fi izolarea fonică și capacitatea de a proteja împotriva razelor UV.

5. Există opțiuni de sticlă cu protecție împotriva radiațiilor UV?
Da, există opțiuni de sticlă special create pentru a oferi protecție împotriva radiațiilor ultraviolete (UV). Aceste tipuri de sticlă sunt tratate sau acoperite cu materiale sau straturi special concepute pentru a bloca sau reduce cantitatea de radiații UV care intră într-o încăpere sau într-o locuință.
Geamurile cu protecție împotriva razelor UV pot avea diverse caracteristici:

 • Filtre UV: Acestea blochează o parte semnificativă a radiațiilor ultraviolete, ajutând la protejarea mobilierului, a textilelor și a altor obiecte din încăpere care ar putea fi afectate de expunerea la UV.
 • Acoperiri speciale: Unele sticle sunt tratate cu acoperiri speciale care reduc razele UV fără a afecta lumina vizibilă care intră în încăpere.
 • Sticlă laminată sau tratată: Anumite tipuri de sticlă laminată sau tratată sunt concepute pentru a reduce transmiterea radiațiilor UV.

Aceste opțiuni sunt utile în special în locuințe sau spații în care se dorește protecție împotriva decolorării sau deteriorării provocate de expunerea la radiațiile UV.

Alegerea tipului potrivit de sticlă pentru ferestrele tale poate avea un impact semnificativ asupra confortului și performanței casei tale. Fie că îți dorești o izolație termică mai bună, o siguranță crescută sau un decor special, există o varietate de opțiuni disponibile pentru nevoile tale. Asigură-te că analizezi avantajele și dezavantajele fiecărui tip de sticlă înainte de a lua o decizie finală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *